Dr. Szodfridt István: Nyártermesztés

Dr. Szodfridt István: Nyártermesztés

1.200 Ft (bruttó)

A hagyományosan termesztett mezőgazdasági növényfajokon kívül egyre nagyobb szerep jut az erdőknek, faültetvényeknek, elsősorban a nemesnyárnak. Termesztése csak megfelelő kezeléssel adja a várt eredményt, Dr. Szodfridt István Nyártermszetés könyve ennek adja rövid összefoglalását.

Leírás

Dr. Szodfridt István Nyártermesztés könyvében a nemesnyár termesztésével, a várt eredmények összefoglalását gyűjti egybe.

Olvassunk bele egy kicsit: A nyesés
„Ha a nyárfából értékes, minőségi anyagot kívánunk kihozni, akkor nem nélkülözhetjük az ágak lenyesését. Ez azt jelenti, hogy csak azokat a fákat kell megnyesnünk, amelyeket a végvágásig kívánunk fenntartani. Minden fát csak tág hálózat esetén kell megnyesni (13. ábra). Ha sűrű hálózatban ültetünk, helyes előre meghatároznunk, milyen hálózatban legyenek a végvágásig fenntartandó fák, és csak ezeket kell nyesni. A többit bátran elhanyagolhatjuk, legföljebb olyan mértékben kell rá gondolnunk, hogy a gyérítések vagy egyéb műveletek alkalmával az ágak ne akadályozzák a sorok közötti mozgást.
Mivel a nyárfa fényigényes, ezért a koronákat laza záródásban tartjuk, az ágak természetes leszáradásával nem számolhatunk. Ezt árnyékolás váltja ki, ami ritkán adódik. Ha ilyen mégis előfordul, akkor az elszáradt ágakat száraz nyesésnek nevezett művelettel távolítsuk el a fáról. Erre szükség lehet, mert a korhadt ág bekorhadhat a törzs fatestébe is és akkor rontja a minőségi választék elérésének lehetőségét. Gondolnunk kell rá azért is, mert az elszáradt ágak letörhetnek, a megmaradt csonkot pedig egyenetlen felülete miatt eső éri és bekorhadhat. Az elmondottakból következik, hogy a száraz nyesésekre a minőségi nyártermesztés érdekében van szükség.
Ha élő ágakat távolítunk el, ez az ún „zöld nyesés”. Erre is szükség van ott, ahol értékes választékot akarunk előállítani. A zöldnyesés kivitelezéséhez tudnunk kell, hogy az ágakon élő levelek vannak. Ezek asszimiláló tevékenységükkel hozzájárulnak a fatörzs anyagának növeléséhez, ezért az ágak eltávolítása csak a következőkben ismertetendő szabályok betartásával végezhető. Ellenkező esetben növedékveszteséget okozhatunk, illetve szakszerűtlen nyesésekkel az egész fát tönkretehetjük. A pamacsra felnyesett fák növekedése visszaesik, a levágott ágak helyén fattyúhajtások tömege jelenik meg. Ez faminőségrontó tényező lehet, ezen túl utat nyit a különféle károsító szervezetek fába hatolásához. Nyesést csak ott és olyan mértékben szabad végeznünk, ahol a nyesés szakszerű kivitelezésének feltételei megvannak.”

További információk

Tömeg 0,216 kg
Méretek 15,0 × 21,5 cm
Szerző
Kiadó
ISBN
Oldalszám