Dr. Rimóczi Imre: Gombaválogató 1.

Dr. Rimóczi Imre: Gombaválogató 1.

2.690 Ft (bruttó)

Dr. Rimóczi Imre Gombaválogató 1. című könyvét 1992-ben adta ki a Szépia Kiadó, hazánk nagygomba világának leggyakoribb ehető és mérgező fajait bemutató munkát. Azért kapta a könyv ezt a nevet, mert valóban a válogatás volt a legnehezebb dolga a szerzőnek, amikor is az adott, igen szűk terjedelmi korlátok között kellett e gazdag világról tetszetősen vonzó, sokféleségét hitelesen felmutató, a gyakorlatban jól alkalmazható képet összeállítani.

Elfogyott

Leírás

1992-ben adta ki a Szépia Kiadó hazánk nagygomba világának leggyakoribb ehető és mérgező fajait bemutató munkát, a Gombaválogatót. Azért kapta a könyv ezt a nevet, mert valóban a válogatás volt a legnehezebb dolga a szerzőnek, amikor is az adott, igen szűk terjedelmi korlátok között kellett e gazdag világról tetszetősen vonzó, sokféleségét hitelesen felmutató, a gyakorlatban jól alkalmazható képet összeállítani. Tette ezt azzal a feltételezéssel (ismerve az addigi gombakönyvkiadás szegényességét), hogy akár évtizedekig kell várni egy újabb gombászkönyv megjelentetésével. Ezért szinte a tűrhetőség határáig megvágott képek zsúfolódtak egy-egy oldalra, néhány sorba kényszerítve a róluk adható ismertető szöveget. A több ezer példány így is néhány hónap alatt elfogyott. Talán ezért is követhette a Gombaválogató 2. alig egy évvel később ezt, majd sorba a többi kötet. Nem a kiadók szándékán múlott, hogy közben eltelt 15 év.

Másfél évtized alatt a gombákkal foglalkozó tudomány, a mikológia is sokat fejlődött. Nagygombáink világáról eddig nem tapasztalt gyorsasággal és mértékkel gyarapodott az ismeret. Ma már valószínűsíthető, hogy hazánk nagygombáinak fajszáma jóval 3000 felett lehet. Ebből közel 2000 már ismert. A nagygombák nemzetségeinek, számos fajának rokonsági kapcsolatairól újabb ismeretek születtek, amelyek alapján többeknek még a tudományos neve is megváltozott. A fajok előfordulásának idejére, termőhelyi jellemzőire vonatkozó információk is sokasodtak. Az Alföld és a Dunántúl mind több tájának eddig csak feltételezett nagygomba gazdagsága ma már a valós ismereteinket gyarapítja.

A fajok csaknem mindegyikét új fotón láthatják és teljes oldalon, tehát részleteiben gazdagabban, több példány bemutatásával. Kétszeresére, jó néhány faj esetében többszörösére bővült a szöveges jellemzés. A fajok termőidőszakára vonatkozó bővebb, újabb ismereteket a táblázatok tartalmazzák. A fajok valós természetvédelmi helyzetét is láthatja az olvasó, ellentétben a szakmailag, tudományosan, indokolhatatlanul hiányos, hivatalos gombavédelmi rendelettel.

Ez a kötet tehát megőrizte az első kiadásban létrehozott formából, tartalmi megoldásokból mindazt, ami jól bevált, de tartalmazza a sorozat megjelenésének folyamatában kialakult új módszereket, a tudomány fejlődéséből adódó újabb eredményeket is. E kötet kézbevételével elsősorban a gombák megismeréséhez vezető kezdő lépésekhez kap segítséget az érdeklődő.

További információk

Tömeg 0,330 kg
Méretek 14,5 × 20 cm
ISBN
Kiadó
Oldalszám
Sorozat
Szerző